Zo wordt zonlicht omgezet in bruikbare stroom

Ik vraag mij regelmatig af hoe het mogelijk is dat wij met een belletje iemand aan de andere kant van de wereld kunnen spreken. Uiteraard is hier een logische verklaring voor af te leggen, maar de wereldwijde digitalisering blijft erg bijzonder. Zo vraag ik mij ook regelmatig af hoe het mogelijk is om zonlicht om te zetten in bruikbare stroom.

Zonnepanelen maken het mogelijk om het zonlicht om te zetten in bruikbare stroom, zodat jij op een duurzame wijze jouw smartphone op kunt laden. Ook deze productie is te verklaren. Weet jij ook niet exact hoe dit mogelijk is en ben jij benieuwd naar de productie? Lees snel verder.

De zonnepanelen

Het proces begint uiteraard de zonnepanelen kopen en plaatsen. Gedurende de dag, ook op een bewolkte dag, valt er zonlicht op de zonnepanelen. De zonnecellen in de zonnepanelen absorberen dit zonlicht, waarna de elektronen binnen het zonnepaneel zullen bewegen. Deze bewegingen leiden tot het ontstaan van een spanning, waardoor zonne-energie wordt geproduceerd. Dit is echter nog gelijkstroom en is dus nog niet bruikbaar in huis.

De omvormer

Om het gelijkstroom om te zetten in wisselstroom, oftewel de bruikbare stroom, is de montage zonnepanelen voorzien van een omvormer. De omvormer zal in korte tijd de gelijkstroom omzetten in wisselstroom.

De meterkast

Zodra het stroom is omgezet in bruikbare stroom, zal de betreffende stroom in de meterkast vervoerd moeten worden. Om dat mogelijk te maken, loopt er een kabel van de omvormer naar de meterkast, waar de stroom doorheen vervoerd wordt. De kabel is aangesloten op een vrije groep in de meterkast.

Geniet ervan!

Nadat de wisselstroom in de meterkast terecht is gekomen, kun jij gebruik maken van deze stroom. De gehele installatie is compleet. De eventuele opbrengsten die hebben plaatsgevonden dankzij de panelen, zijn bij te houden in de bijbehorende applicatie op jouw smartphone. Zo kun jij altijd en overal zien hoe winstgevend jouw zonnepanelen op het moment zijn.

Het verschil tussen gelijkstroom en wisselstroom

Zoals ik eerder in dit artikel heb aangegeven, is gelijkstroom niet bruikbaar in huis. Hierdoor is een omvormer onmisbaar in de installatie. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee soorten stroom?
Gelijkspanning is een elektrische spanning die niet wisselt van richting en dus continu in dezelfde richting loopt. De spanning bij wisselstroom verandert echter wel voortdurend van richting. Uiteindelijk heeft dit grote invloed op de bruikbaarheid in huis, waardoor wisselstroom wel bruikbaar is in huis en gelijkstroom niet.