Isoleren van je huis

Door de opwarming van de aarde is het belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid warmte die je verbruikt en daarmee in verbinding de hoeveelheid energie die je verbruikt. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan is het belangrijk dat we zo min mogelijk energie verspillen.

Controleer je ramen

Veel warmte gaat verloren bij de ramen. Het is belangrijk dat er geen tocht door je raamkozijnen kopen kan, zodat je daar geen warmte op verliest. Als je goede kozijnen neemt zullen deze je huis goed isoleren en zo zal je bij deze zwakke plek in de muur de verloren warmte tot een minimum kunnen beperken. Natuurlijk kan je nooit de warmte die je verliest 0 maken, maar dit soort maatregelen kunnen ervoor zorgen dat je op plekken als je kozijnen de schade zo veel mogelijk beperkt. Wat ook kan helpen bij je ramen is om het dubbelglas te maken, of zelfs driedubbel glas. Door meerdere lagen glas te hebben heb je een klein beetje lucht tussen de platen zitten, waardoor er veel meer warmte wordt vastgehouden dan bij enkel glas. Vrijwel alle moderne huizen hebben dit al en het is vooral in oudere huizen dat je nog enkel glas tegen zal komen.

Spouwmuren

Een buitenmuur heeft in Nederlandse huizen vrijwel altijd een spouwmuur. Dit houdt dus in dat er eigenlijk twee muren staan, waar wat ruimte tussen zit: de spouwmuur. Dit is ruimte gevuld met lucht die daar alleen zit om te isoleren. Hoewel dit al goed werkt, kan het nog beter door isolatiemateriaal te stoppen in de spouw. Dit kan bijvoorbeeld purschuim zijn, maar het kan ook gaan om houtsnippers, of rubber. Als het warmte vast kan houden, is de kans groot dat het mogelijk geschikt is om te gebruiken voor je spouwmuur isolatie.

Waarom besparen

Het nemen van dit soort maatregelen is belangrijk voor de besparing van energie, zodat je minder sterk bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Door de opwekking van energie komen er meer fossiele brandstoffen de atmosfeer is, wat betekent dat het versterkte broeikaseffect, nog verder versterkt wordt en zo dus verder bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Naast dit milieu technische verhaal, is het ook nog gewoon belangrijk omdat je veel geld kan besparen door je energieverbruik tot een minimum te beperken. Immers, als je minder energie gebruikt, hoef je ook minder geld te betalen aan de energiemaatschappij.