Het vegen van de schoorsteen is iets dat mensen nog wel eens vergeten. Een schoorsteenveger Voorschoten is erg belangrijk in het voorkomen van brand en het goed werkende houden van je schoorsteen. Het is niet voor niks dat veel verzekeraars het verplicht hebben gesteld voor hun klanten om minimaal eens per jaar een schoorsteen veeg beurt uit te laten voeren.
Wat doet een schoorsteenveger?
Een schoorsteenveger die… tja, veegt schoorstenen, dat is best logisch. Maar hiervoor neemt hij wel bepaalde dingen mee. Ten eerste neemt hij natuurlijk de bezem mee. Dit is een soort bol die aan een touw zit waarmee de binnenkant van een schoorsteen schoon geveegd kan worden. Op die manier worden restjes vuil weggehaald. Hij kan dit op twee manieren doen. De eerste is van boven op het dak. De veger gaat op het dak staan en laat de bezem zakken door de schoorsteen heen, gebruik makend van iets revolutionairs, genaamd zwaartekracht. De andere manier is om de schoorsteen van onderuit naar boven te duwen en zo de schoorsteen schoon te maken. Beide manieren werken prima om de schoorsteen schoon te krijgen en zouden prima moeten tellen voor een verzekeringscertificaat.
Waarom vegen?
De schoorsteen laten vegen is belangrijk onder andere omdat de roet die aankoekt aan de binnenkant van de schoorsteen erg brandbaar kan zijn. Hierdoor ontstaan er elk jaar enkele honderden branden in schoorstenen en het risico hierop kan door regelmatig vegen sterk verminderd worden. Ook is een belangrijk iets bij de schoorsteen de doorstroming van lucht. Deze moet goed zijn, zodat de verbranding van het hout zo volledig mogelijk verloopt. Op die manier ontstaat er het minste roet, maar ook wordt het roet zo het beste afgevoerd. Door te vegen kan je eventuele blokkades ontdekken en weghalen. Denk daarbij vooral aan dingen als vogelnestjes, aangezien vogels een schoorsteen vaak een erg geschikte plek vinden om een nest te bouwen.
Verzekeraars
Veel verzekeraars vereisen dat je een certificaat hebt dat de schoorsteen is geveegd. Let er dus op bij het uitzoeken van een veger dat deze wel zo’n certificaat af mag geven, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan met je verzekeraar. Let er ook op dat dit soort certificaten maar beperkt houdbaar zijn. Voor veel verzekeraars is het verplicht om de veegbeurt minimaal één keer per jaar te doen en anders zou je bij brand nog wel eens in de problemen kunnen komen.