Veiligheid met een detectiepoort

Veiligheid met een detectiepoort

Tegenwoordig loopt de media er van over; gevaarlijke terroristen, aanslagen en nog meer narigheden. Het is daarom niet gek dat veel mensen en bedrijven opteren voor strengere veiligheidsmaatregelen. Een veiligere omgeving kan natuurlijk op meerdere manieren bewerkstelligd worden, en het plaatsen van detectiepoortjes is daar ÊÊn van. Deze methode van security en opsporing is een van de bekendste, vooral als u al eens het vliegtuig heeft genomen. Het is verplicht om op ieder vliegveld door een detectiepoortje te gaan, het ene poortje technologisch vernuftiger dan de ander. Op Schiphol staan bijvoorbeeld erg geavanceerde detectiepoorten die een full-body scan kunnen maken!

Wat is een detectiepoort?

Onder detectiepoorten verstaan we een poort waar waar personen doorheen lopen. Deze poort detecteert ten eerste altijd de persoon zelf, maar afhankelijk van het soort detectiepoort kunnen ook verschillende materialen gedetecteerd worden. Tegenwoordig is dit bijna een must voor een goede security en opsporing. Er zijn poorten die metalen, explosieven en/of nucleaire producten kunnen detecteren, zelfs als deze goed verstopt zijn!

Hoe werkt een detectiepoort?

Er zijn een aantal technieken die gebruikt worden bij het maken van detectiepoortjes. Een groot gedeelte van de winkelpoortjes gebruiken radiogolven om iets te identificeren. Dit is dezelfde techniek die gebruikt wordt voor de bekende RFID-chips (radio frequency identification chips). Andere technieken die in detectiepoortjes worden toegepast zijn biologische metingen zoals oogscans, gezichtsherkenning en vingerafdrukken. Ook wordt op bijvoorbeeld vliegvelden een vorm van straling gebruikt om bepaalde materialen te detecteren.