Polyurethaan soorten

Polyurethaan soorten

Er zijn diverse soorten polymeren op de markt verkrijgbaar welke ieder een andere toepassing en eigenschappen hebben. Polyurethaanschuim onderscheidt zich van andere hedendaagse materialen door zijn hoge bruikbaarheid. Het is een materiaal dat voor allerlei doeleinden kan worden gevormd en hergebruikt. Ze kunnen in alle maten worden gegoten en passen in allerlei hoeken en gaten. Polyurethaanschuim is er in verschillende soorten. Elk heeft zijn eigen specificaties waardoor het in allerlei persoonlijke toepassingen past. Laten we de techniek achter deze materialen eens nader bekijken. 

Flexibel polyurethaan

Dit type Polyurethaan wordt gebruikt op plaatsen waar dempende materialen nodig zijn. Dit wordt het meest gebruikt bij het vullen van gaten en vreemde openingen rond het huis zoals bij pir osb platen om ervoor te zorgen dat de isolatiewaarde niet verloren gaat. Andere toepassingen van flexibel polyurethaan zijn vullingen voor bedden en stoelen, ondertapijten en verpakking doeleinden. De reden dat het in deze toepassingen wordt gebruikt, is vanwege de hoge stevigheid waardoor het in stoelen en bedden kan worden gebruikt terwijl het een sterke isolator is.

Stijf polyurethaan

Dit type is daarentegen geschikt voor toepassingen die een materiaal vereisen dat bestand is tegen hoge druk en natuurkrachten van buitenaf. Dit type is gewild vanwege zijn energie-efficiëntie en hoge duurzaamheid. Die duurzaamheid maakt het met name een ideale keuze voor muur-, vloer- en dakisolatie, omdat het weinig onderhoud nodig heeft om zijn werk te doen.

Polyurethaanlijmen

Dit omvat alle polyurethaankitten, lijmen en iedere elastomeer op de markt. Deze lijmen worden meestal gebruikt met andere isolatiematerialen. Ze verzegelen en beschermen het materiaal en zorgen ervoor dat het op zijn plaats blijft. Het kan ook worden gebruikt als eind coating voor andere materialen, omdat het gemakkelijk op het buitenoppervlak kan worden gespoten, waardoor het praktischer wordt en het algehele uiterlijk verbetert. Veel van deze worden geleverd met afdichtingsproducten zoals schuimpistolen, isolerende afdichting blikken en vele andere.

De hecht eigenschappen van polyurethaan zijn behoorlijk effectief, omdat ze bestand zijn tegen een hoge trekkracht, waardoor het duurzaam is, zelfs bij het verlijmen van zware materialen, de afdichtingsmiddelen zorgen voor een strakkere afdichting dan de meeste producten die op de markt verkrijgbaar zijn.

Polyurethaan schuim

Dit materiaal wordt vaak specifiek gebruikt om een ​​leemte op te vullen of voor een bepaalde toepassing. Het staat bekend om de hittebestendigheid, thermische isolatie, maatvastheid en een hoog niveau van dynamische eigenschappen, welke allemaal zijn terug te vinden in polyurethaan onderdelen. Het wordt gebruikt in elk gebied waar de isolatiemogelijkheden van polyurethaan nodig zijn als onderdeel van een groter materiaal systeem zoals het opvullen van glaswol isolatie. Het productieproces zorgt ervoor dat het exact overeenkomt met de vorm die nodig is voor dat gebied.

Thermoplastisch polyurethaan

Thermoplastisch Polyurethaan is een zeer elastisch materiaal dat tevens is voorzien van hoogwaardige woningbouw kwaliteiten. Door zijn elasticiteit kan het sterke krachten absorberen en afvoeren zonder schade aan de interne structuur. Dit omvat ook alle weerseffecten waaraan het waarschijnlijk wordt blootgesteld. Dit maakt het een uitstekende buitenisolatie op plaatsen zoals platte of hellende daken. Het wordt soms gemengd met andere materialen, speciaal vanwege het isolerende vermogen