hybride omvormer

De basis van hybride omvormers (verschil met micro omvormers)

Eigen zonne-energie opwekken en gebruiken wanneer jij dat wilt. Geen afhankelijkheid meer van het elektriciteitsnet, en een lagere energierekening. Klinkt goed, toch?

Met een hybride omvormer is dit mogelijk! Maar hoe werkt zo’n ding precies? En wat is een hybride omvormer precies?

Je lees er alles over in dit artikel. We bespreken de werking, de voordelen en de verschillen met traditionele omvormers. 

Zo kun je zelf beslissen of een hybride omvormer de juiste keuze is voor jou.

De basisprincipes van hybride omvormers

Een hybride omvormer is meer dan een traditionele omvormer. Hij combineert de functies van twee apparaten in één:

  1. Zonne-omvormer:
  • Zet gelijkstroom (DC) van zonnepanelen om in bruikbare wisselstroom (AC) voor je huis. Dit is de stroom die je apparaten en verlichting nodig hebben.
  • Zorgt ervoor dat de spanning en frequentie van de opgewekte stroom stabiel zijn, zodat je apparaten veilig en efficiënt kunnen werken.
  1. Batterij-omvormer:
  • Slaat overtollige zonnestroom op in een batterij voor later gebruik. Dit is ideaal voor momenten dat de zon niet schijnt of wanneer je meer energie verbruikt dan je panelen opwekken.
  • Maakt je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, waardoor je bespaart op je energierekening.
  • Biedt noodstroomvoorziening bij stroomuitval, zodat je altijd stroom hebt, zelfs wanneer het elektriciteitsnet platligt.

Vergelijking met traditionele omvormers

Traditionele omvormers zetten DC-stroom van zonnepanelen om in AC-stroom, maar hebben geen mogelijkheid om overtollige energie op te slaan. Dit betekent dat overtollige energie verloren gaat wanneer de batterij vol is of wanneer er geen vraag is naar stroom in huis. Dit kan leiden tot energieverspilling en een lagere efficiëntie van je zonnestelsel.

Daarnaast bieden traditionele omvormers geen noodstroomvoorziening bij een stroomstoring. Hybride omvormers met batterijopslag kunnen dit wel, waardoor je een betrouwbare stroomvoorziening hebt, zelfs wanneer het elektriciteitsnet uitvalt.

Verschil met micro-omvormers

Micro-omvormers worden op elk zonnepaneel apart (erachter) geïnstalleerd, op een netgekoppeld systeem. Daarentegen worden hybride omvormers centraal in uw systeem geïnstalleerd.

Micro-omvormers bieden enkele voordelen ten opzichte van hybride omvormers, zoals schaduwtolerantie en optimalisatie op paneelniveau. Dit betekent dat elk paneel onafhankelijk kan werken, zelfs als een deel van je dak in de schaduw ligt. Hybride omvormers bieden deze functionaliteit niet.

Micro-omvormers zijn echter ook duurder en complexer om te installeren. Ze bieden bovendien niet de mogelijkheid om energie op te slaan of off-grid te werken. 

Hybride omvormers zijn over het algemeen een betere keuze voor de meeste huiseigenaren vanwege hun lagere kosten, eenvoudigere installatie en hogere efficiëntie.

In vergelijking met traditionele omvormers en micro-omvormers bieden hybride omvormers meer functionaliteit en flexibiliteit.

Ben je overtuigd van de voordelen van hybride omvormers?

Neem dan contact op met een specialist zoals bijvoorbeeld Durasolar voor meer informatie en advies over de beste oplossing voor jouw situatie. Met meer dan 15 jaar sector ervaring zijn ze de zonne-energie specialisten in hun vakgebied.